Tiens kitajska tradicionalna modrost

Tiens in zdravje

Pokličite nas: 041 411 929

Pet elementov

Poetični naziv "Gibanje petih zvezd" poznamo na zahodu kot "Teorijo pet elementov". V Neijing-u beremo: "Les, ogenj, zemlja, kovina in voda predstavljajo vso pojavnost narave.

To je simbolika, ki se ponavlja tudi pri človeku. Ta teorija simbolizira univerzalni zakon kontinuiranega cikličnega gibanja, ustvarjanja in razkrajanja. 

Les simbolizira spomladanski čas, čas prebujanja in rojstva, ogenj zgodnje poletje ter rast in razvoj, ki dosegata kulminacijo v zemljo  v visokem poletju in času zorenja. Kovina, jesen, simbolizira čas koncentracije in zgostitve, kot pripravo na vodo - zimo, obdobje mirovanje in smrti, ki v neskončnem naravnem ciklusu omogoča ponovno rojstvo.

Dobri opazovalci vsega, kar nas obkroža, so v makrokozmosu spoznali univerzalnost gibanja in tudi zakonitosti, ki ga spodbujajo in vzdržujejo, oz. nadzirajo. Pravijo, da "ni nič izolirano in negibno, temveč vse ohranja kinetično ravnovesje v nenehnem gibanju, ki ga predstavljajo ti simboli"

Omenjene zakonitosti in simboli se nanašajo tudi na človeka - na mikrokozmos. Les npr. povezujejo z jetri in žolčnikom, očmi, kitami in jezo; zemljo z želodcem, vranico oziroma pankreasom, usti, poltjo in potrtostjo, etc. 


Ta teorija prikazuje povezave, soodvisnost organov in njihovih funkcij, razlaga tudi dinamiko patologije. 


Skozi stoletja je TKM na podlagi teorije Petih elementov in Yin Yang - izdelala zelo kompleksen sistem diagnostike in terapije na principih, ki pomenijo  iziv za intelekt.

Tiens i teorija pet elementov

teorija 5 elemenata